Ofta syftar man på ultraprocessad mat när man nämner processad mat

Det skrivs ofta om de negativa hälsoeffekterna av att äta för mycket processad mat, men i själva verket menar man ultraprocessad mat. Det finns avgörande skillnader mellan dessa begrepp, som vi hoppas kunna reda ut här.

Ultraprocessad mat och processad mat är därmed två termer som du ska göra skillnad mellan.

Ultraprocessad mat och ultraprocessade livsmedel i övrigt är det som kan ge negativa hälsoeffekter som övervikt, högt blodtryck och i värsta fall cancer. Det handlar om livsmedel som omfattas av färdigrätter, förpackade snacks och sockerhaltiga drycker – i princip allt som ser ut att vara industriellt tillverkat och som tagits fram i ett laboratorium i stället för ett kök. Det kan handla om färdiga pizzor, förpackade kakor eller chips och till och med livsmedel som är berikade med tillsatta vitaminer och mineraler. Risken är stor att ultraprocessade livsmedel innehåller mer socker, ibland mer än det som borde vara huvudingrediensen.

Undvik ultraprocessad mat och ultraprocessade livsmedel

Ultraprocessad mat och processad mat, vad är skillnaden?

Processad mat behöver inte vara negativt för hälsan

Processad mat behöver inte ge negativa hälsoeffekter alls, allt beror på hur bearbetningen skett och ingredienserna. Mat och livsmedel som är processad är sådant som har bearbetats. Det kan handla om rökt eller torkad fisk eller kött, eller konserver som tomater på burk, sylt på burk och ost. Även om dessa livsmedel fortfarande kan påverka din hälsa om de konsumeras i överskott anses de i allmänhet vara nyttigare än det som benämns som processad mat.

En bra tumregel för att avgöra om maten är ultraprocessad eller just processad är att titta på innehållsförteckningen och vilka ingredienser som finns. Om det handlar om fem eller mindre ingredienser så är det troligtvis inte fråga om ultraprocessad mat eller livsmedel, även om det finns undantag. Man ska även se till vilka ingredienser som finns. Ser man att det finns kemiska tillsatser så kan det ändå röra sig om ultraprocessad mat. Processad mat, som inte är ultraprocessad, har oftast färre ingredienser och saknar tillsatser som är industriellt framtagna.

Varför ska man då undvika ultraprocessad mat? Jo, den är full av ohälsosamma ingredienser som tillsatt socker, mättat fett och natrium – som alla kan öka din risk att utveckla kroniska sjukdomar som fetma, hjärtsjukdomar och diabetes. Plus, de har en tendens att sakna viktiga näringsämnen som kostfibrer och protein, som din kropp behöver för att hålla sig frisk. Som vanligt handlar det om att inte stoppa i sig saker som innehåller en massa energi, men saknar det vi kallar för näring. Sådant vår kropp mår bra av.

Kort sagt kan ultraprocessade livsmedel ge dig en snabb energikick och smaka gott, men hälsoriskerna som är förknippade med dem är helt enkelt inte värda det. Håll dig till att äta färska, hela livsmedel när det är möjligt – din kropp kommer att tacka dig senare!