Ugnsbakad fisk

Ugnsbakad fisk är både gott och nyttigt. Det ger en rätt där du slipper överstekt eller överkokt fisk.

Gott och nyttigt med ugnsbakad fisk

Ugnsbakad fisk, om det görs rätt, är ett fantastiskt sätt att tillaga fisk för att få ut det allra mesta. Ett vanligt fel, både hemma och för fisk som tillagas i restaurangköket, är att fisken blir överlagad. Överkokt eller överstekt, oavsett så blir det inte bra.  Den blir lätt torr på ytan och ojämt saltad och kryddad.

Fisk är som godast när den blir bra tillagad och här får du en massa bra tips. Detta är ett grundrecept som du kan använda på flera rätter där ugnsbakad fisk ingår.

Ingredienser för 4 portioner:

600-800 gram fiskfilé alternativt det dubbla om fisken är hel och rensad
salt
vatten
Eventuellt lite svartpeppar
smör

Gör så här:

Tappa upp vatten i en gryta eller bunke där fisken gott och väl får plats. Tillsätt sedan vatten så att det blir en salthalt på 4%.  För att det ska bli helt rätt (vilket inte är jättenoga) ska du alltså inte tillsätta 4%, utan det blir strax under. Om du har två liter vatten görs detta enklast genom att ta bort 0,8 deciliter vatten och tillsätta 0,8 hg salt. Då får du 4% salthalt.

Se till så att saltet blir upplöst och blandat med vattnet, sedan lägger du i fisken. Är det tunnare filéer så räcker det kanske med att de ligger i denna saltlag i ca 1,5-2 timmar, är det lite tjockare filéer som torskrygg eller gösrygg så behöver du addera ytterligare någon timme. Är det hel fisk så behöver den kanske ligga i den dubbla tiden.

Sätt ugnen på ca 125-140 grader, absolut inte mer. Under tiden det tar för ugnen att komma upp i värme tar du upp fisken ur lagen och lägger den i ett durkslag eller låter vattnet rinna av på annat sätt.

Smöra in en form som är tillräckligt stor för att fisken ska få plats.

Lägg i fisken i forman. Är det tunna filéer så kan du vika dem dubbla, detta passar bäst om det är varierad tjocklek. Då viker du de tunnaste och låter de tjocka filéerna ligga som de är.

Därefter skär eller hyvlar du tunna skivor av smör som du mer eller mindre täcker fisken med.  Du kan krydda fisken lite med exempelvis svartpeppar, lägga på dill eller persilja, men fisk blir ofta riktigt god med enbart salt.

Ställ in formen i ugnen.

För fiskfilé bör den bakas ca 30-40 minuter, för hel fisk lite längre. Ett bra sätt att se att hel fisk är klar är att fiskköttet släpper från benen. Du kan självklart ta det säkra före det osäkra och använda en termometer. Fisken blir klar när innetemperaturen är ca 48-54 grader, men den ska helst inte ha högre temperatur.