Flintastek i ugn

Vanligtvis förknippar man flintastek med att grilla så du kanske funderar både en och två gånger innan du tillagar flintastek i ugn. Vi testade och det blev riktigt gott. Här får du tips på hur flintasteken kan ugnstekas och ugngrillas.

Vad är flintastek?

Flintastek är en svensk benämning på en grillbit som är snittskuren skinka.  Den går utmärkt att tillaga i ugnen, oavsett om du väljer att ugnssteka eller ugnsgrilla den. I denna artikel kommer vi att gå igenom båda metoderna för att skapa en smakrik och saftig flintastek som kommer att bli en favorit på middagsbordet.

Historien bakom Flintasteken

Flintasteken, även känd som rysstek på 60-talet i Västervik, blev en favorit i svenska kök när den bytte namn till flintastek på 80-talet, inspirerat av Fred Flinta. Denna unika styckesdetalj erbjuder en fantastisk smakupplevelse som nu kan njutas av med moderna tillagningsmetoder.

Kryddmix för Ugn

Innan vi utforskar tillagningsmetoderna, låt oss titta på en kryddmix som ger en extra dimension till din flintastek:

 • 3 msk rapsolja
 • 1 tsk malen kummin
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 tsk torkad timjan
 • 1 tsk torkad salvia
 • 1 tsk malen svartpeppar
 • Salt och malen vitpeppar efter smak

Ugnssteka Flintastek

 1. Värm ugnen till 175°C och förbered en ugnssäker plåt eller form.
 2. Placera din förberedda flintastek i mitten av ugnen och låt den tillagas tills den når önskad grad av klarhet.
 3. Använd en köttermometer för att mäta köttemperaturen. När den når 68-70 grader Celsius är din ugnsstekta flintastek klar att avnjutas.

Ugnsgrilla Flintastek

 1. Förvärma ugnen till 260°C med ett ugnsgaller i mitten och något under för att samla upp eventuellt droppande köttsaft.
 2. När ugnen är redo, placera din flintastek direkt på gallret.
 3. Vänd flintasteken var 15:e minut för att jämna ut tillagningen. Fortsätt denna process tills din flintastek når en köttemperaturen på 68-70 grader Celsius.

Oavsett om du väljer att ugnssteka eller ugnsgrilla din flintastek, är det viktigt att använda en köttermometer för att säkerställa perfektion i tillagningen. Genom att följa dessa instruktioner och använda den läckra kryddmixen kan du skapa en smakupplevelse som både hedrar historien bakom flintasteken och tillfredsställer dagens krav på saftighet och smak. Låt denna rätt imponera på dina smaklökar och skapa minnesvärda måltidsögonblick.