Rotmos och fläsklägg är så typiskt svensk mat som det kan vara. Vissa kanske rynkar på näsan åt denna maträtt, medans andra älskar den. Jag är en av alla dem som har fläsklägg och rotmos som matfavorit och det var den rätten som jag valde att äta på min födelsedag när mamma lät mig bestämma.

Så här kan du tillaga rotmos och fläsklägg

Detta är ett recept på rotmos och fläsklägg, det finns flera varianter och detta är en av dem.

Ingredienser som du behöver:

  • 500 g fläsklägg
  • 1 kg potatis
  • 500 g rotfrukter (morötter, palsternacka, rotselleri)
  • 1 gul lök
  • 2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • Salt och peppar efter smak
  • Lingonsylt (till servering)

Så här gör du:

Förbered fläsklägg

Skölj fläskläggen i kallt vatten för att avlägsna eventuellt överflödigt salt. Lägg den i en stor kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i cirka 1,5-2 timmar, eller tills fläskläggen är mört och faller lätt av benet.

Skala och skär grönsaker

Under tiden fläskläggen kokar, skala potatisen och skär den i mindre bitar. Skala även rotfrukterna och skär dem i mindre tärningar. Hacka den gula löken grovt.

Tillaga rotmoset

När fläskläggen är klar, ta upp den från kastrullen och låt den svalna något. Sila av och spar buljongen från kokningen. Plocka sedan köttet från benet och skär det i mindre bitar.

I en separat stor kastrull, lägg i potatisen, rotfrukterna och den hackade löken. Häll över så mycket av buljongen från fläskläggskokningen att det täcker grönsakerna. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Koka grönsakerna i buljongen tills de är mjuka och lätt går att mosa med en gaffel.

När grönsakerna är klara, häll av eventuellt överskottsvatten och återlägg dem i kastrullen. Tillsätt mjölk och smör och använd en potatisstöt eller en elvisp för att mosa och blanda grönsakerna med mjölken och smöret. Fortsätt att mosa tills rotmoset har fått en jämn konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Servera

Servera rotmoset varmt tillsammans med bitar av fläsklägg och lingonsylt på sidan. Detta är en traditionell svensk rätt som är perfekt för kalla vinterkvällar eller när du vill ha en tröstande och näringsrik måltid.