Amerikan Cheesecake

Ingredienser pasta carbonara

 • 350 gram spaghetti
 • 200 gram pancetta (eller bacon om du föredrar det)
 • 3 äggulor
 • 50 gram riven pecorino ost (du kan använda parmesanost)
 • Nymalen svartpeppar
 • Salt
 • Persilja till garnering

Receptet är för 1-4 personer, ibland är man hungrigare och det går åt mycket mer om rätten dessutom är god.

Typ: Klassisk maträtt
Tillagningstid:  0,5-1 timme
Egenskap: Gott
Huvudingrediens: Pasta
Ursprung: Italien

Så här tillagar du pasta carbonara

 1. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente.
 2. Skär pancettan i mindre bitar eller tärningar under tiden pastan kokar. Stek därefter pancettan i en torr stekpanna på medelhög värme tills den blir knaprig och gyllenbrun. Ta av från värmen och låt pancettan rinna av på ett hushållspapper.
 3. Vispa äggulorna i en stor skål tills de blir krämiga. Tillsätt den riven pecorinoosten och blanda ordentligt. Krydda med nymalen svartpeppar efter vad dina smaklökar anser vara lagom. Var försiktig med att tillsätta salt eftersom pancettan och osten redan är ganska salt.
 4. Häll av vattnet och spara lite av kokvattnet när pastan kokat färdigt. Tillsätt den avrunna pastan i skålen med ägg- och ostblandningen och blanda försiktigt och ordentligt så att pastan täcks av såsen. Tillsätt eventuellt lite av kokvattnet i omgångar om såsen blir för tjock.
 5. Tillsätt den stekta pancettan och blanda försiktigt så att den fördelas jämnt i pastan.
 6. Servera omedelbart. Garnera med färsk persilja om du önskar. Servera gärna med extra riven pecorinoost och svartpeppar på toppen.

Nu är din klassiska italienska pasta carbonara redo att avnjutas!

Pasta carbonara kan tillagas på lite olika sätt och med varierande ingredienser. Vill du göra det mer avancerat för att imponera på gästerna kan du byta ut pancetta/bacon mot guanciale, som är en italiensk fläskkind. Du kan även använda riven pecorino romano ost som ostalternativ.

Kan du inte laga en perfekt pasta Carbonara kan du aldrig kalla dig för kock.

Vilken pasta används till pasta carbonara?

Traditionellt används spaghetti till pasta carbonara, men du kan också använda linguine eller fettuccine. Det beror på personlig preferens.

Varför blir min pasta carbonara grynig?

Orsaker till grynig pasta carbonara kan vara för hög värme, för mycket ostsås, för kalla ingredienser eller överstekning av fläsket. Se till att hantera värmen rätt, använda lagom mängd sås och se till att ingredienserna är rumstempererade.

Vissa tillsätter grädde när de tillagar carbonara, är det fel?

Traditionellt sett innehåller inte en autentisk italiensk pasta carbonara grädde. Den krämighet som karaktäriserar carbonara kommer från äggulor, ost och stärkelsen från den kokta pastan. Att tillsätta grädde till pasta carbonara anses vara en variation som inte följer det klassiska receptet, men om du tycker att det blir gott så behöver det för den saken skull inte vara fel.

Pasta carbonara – En magisk maträtt med perfekt balans

Pasta carbonara är en ikonisk italiensk maträtt som har erövrat smaklökarna hos matälskare över hela världen. Dess popularitet och klassiska status kan spåras tillbaka till flera anledningar.

Enligt en välkänd anekdot härstammar pasta carbonara från Rom, där det sägs ha uppstått under andra världskriget. Amerikanska soldater i Italien hade ägg och bacon i sin matranson, och de delade dessa ingredienser med lokalbefolkningen. Romerska kockar tog dessa tillgängliga ingredienser och skapade en fantastisk rätt som vi nu känner som pasta carbonara.

Det unika med pasta carbonara är den perfekta balansen mellan krämighet och sälta. Äggulorna, riven ost (vanligtvis pecorino romano) och det krispiga fläsket (vanligtvis guanciale eller pancetta) blandas för att skapa en rik, silkeslen sås som klär pastan på ett otroligt sätt. Den nymalda svartpepparn ger rätten en kryddig touch och kompletterar smakerna på ett underbart sätt.

Pasta carbonara har stått sig genom åren på grund av dess enkelhet och fantastiska smakprofil. Kombinationen av få men väl valda ingredienser ger en otrolig rätt som är enkel att tillaga och samtidigt lyxig i sin smak. Dess popularitet har spridits över hela världen tack vare internationella matentusiasters kärlek till det italienska köket och dess förmåga att erbjuda fantastiska smaker med relativt enkla ingredienser.

Således har pasta carbonara blivit en klassisk maträtt, älskad för sin rika smak, krämighet och historiska betydelse. Det är en rätt som har stått emot tidens gång och fortsätter att vara en favorit hos människor över hela världen som söker en smakupplevelse som är både enkel och oemotståndlig.