Mör fläskkarré

Mör fläskkarré med råstekt potatis och morötter

En rätt där fläskkarrén får koka länge och blir då fantastisk mör och god. Här serveras den med råstekt potatis och morötter i ugnen och därtill en sås gjord på skyn från den långsökta fläskkarrén och körsbärstomater. Tillagningstiden är ca 3 timmar.

Ingredienser för 4 portioner:
Långkokta fläskkarrén:
500 gr benfri fläskkarré
mjöl
smör
3-4 vitlöksklyftor
4 lagerblad
3 morötter
2 st gul lök

Råstekta potatisen och morötterna:
12 st potatisar
3 morötter
3 vitlöksklyftor
Olja
1 msk timjan
Salt
Svartpeppar

Till skysåsen:
2 dl sky från långkoket
1 st buljongtärning
2 dl grädde
3 msk ljus mazeinaredning
Salt
Svartpeppar
Ca 3 msk ljus soya

Gör såhär:
Skär upp fläskkarrén i skivor. Vänd dem i mjöl, salt och peppar. Bryn skivorna i smöret tills de får en fin färg. Häll upp vatten i en stor kastrull och koka upp vattnet. Under tiden grovhacka vitlöksklyftorna, den gula löken och skiva morötterna. Lägg i de hackade grönsakerna i det kokande vattnet. Tillsätt lagerbladen, salt och peppar. Lägg sedan ner köttet i det kokande vattnet och sänk värmen så att det sjuder. Sätt på locket och låt sjuda i ca tre timmar. När det är ca 1 timme kvar förbereds potatisen genom att sätta på ugnen på 175 grader.
Skala potatisarna och morötterna. Skiva dem tunt, förslagsvis i en mandolin då det är lätta att få fina skivor med hjälp av den. För att få bort stärkelsen så skölj potatisen i vatten och låt rinna av i ett durkslag. Ta fram en ugnsform och smörj den med olja. Fördela potatisskivorna och morötterna så de ligger jämnt i formen. Krydda med salt, peppar, timjan och pressad vitlök och blanda runt alltihop i formen. Ringla över olja och ställ in formen i ugnen. Det är klart efter ca 30-40 minuter. Smaka av efteråt med lite mer salt om det behövs. Under tiden potatisen är i ugnen så häll upp ca 2 dl sky från det långkokta köttet i en kastrull. Smula i en köttbuljongtärning. Koka upp såsen så att buljongtärningen löser upp sig. Rör i grädden och toppred med maizenaredning. Låt såsen koka i ca 5 minuter under omrörning. Smaka av såsen med salt, peppar och den ljusa soyan.

När allt är klart serverar du köttet, de råstekta potatisarna och morötterna, såsen och önskade grönsaker till.

Låt smaka!