Lammlägg med rödvinssås och sötpotatispommes

Lammlägg med rödvinssås och sötpotatispommes

Lammlägg med rödvinssås och sötpotatispommes

Lammlägg med rödvinssås och sötpotatispommes är en festlig helgrätt där smakerna gifter sig med varandra. Tillagningstiden är ca 3 timmar då lammläggen ska bli riktigt saftiga ugnen.

Ingredienser för 4 portioner:

Lammlägg
2 kg lammlägg
8 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 fp krossade tomater
Timjan
Rosmarin
Koriander
Spiskummin
Paprikapulver
Lammkrydda
Ingefära
Olivolja

Rödvinssås
4 dl rött vin
2 lagerblad
1 msk rödvinsvinäger
2 klyftor vitlök
1 dl kalvfond
Svartpeppar
Salt
Kanel
Smör

Sötpotatis
2 stora sötpotatisar
Salt
Svartpeppar
Olja

Gör såhär:
Bryn lammläggen , ett i taget, i smör så de får fin färg i en stekpanna och krydda med salt och svartpeppar. Ta fram en ugnsform och häll i krossade tomater. Skiva vitlöken och den gula löken. Lägg i dem i de krossade tomaterna. Krydda lammläggen med med mer salt och svartpeppar, timjan, rosmarin, koriander, spiskummin, paprikapulver, lammkrydda och ingefära. Se till att rulla runt lammläggen i kryddorna och lägg sedan dem i ugnsformen med de krossade tomaterna och löken. Ställ in i ugnen på 175 grader i tre timmar.
Under tiden gör du rödvinssåsen. Ta fram en kastrull och fräs vitlöken och häll i vinet, rödvinsvinägern, lagerbladen, kalvfonden. Krydda med svartpeppar, salt och kanel. Låt såsen koka ihop så den blir en bra konsistens. Sila av den och låt den puttra i ca 15 minuter till. Lägg i smör medan såsen sjuder.
När det är ca en timme kvar så skalar du sötpotatisen och skär den i bitar. Skär i den storlek du vill ha på dina pommesbitar. Lägg dem i en kastrull och låt dem koka tills de blir mjuka. Häll av vattnet och låt dem torka. Hetta upp en stekpanna med olja och krydda med salt och peppar. Låt dem steka tills de får en fin färg.
Servera fint på en tallrik och njut av ett glas gott rött vin till!