Helstekt Oxfilé

Helstekt oxfilé med hasselbackspotatis och rödvinssås

En fantastisk festrätt och den klassiska nyårsrätten med oxfilé och hasselbackspotatis. Tillagningstid ca 2 timmar. Denna rätt är värd att äta vid fler festliga tillfällen än bara vid nyår och nyårsafton.

Ingredienser för 4 portioner:
800 g oxfilé
salt
svartpeppar
smör/matfett

Hasselbackspotatis:
12 st potatisar
Smör
Salt
Svartpeppar
Ströbröd
Riven västerbottenost

Rödvinsås:
3 dl rött vin
2 schalottenlökar
1 lagerblad
1 kvist timjan
3 dl kalvfond
Salt
Svartpeppar1 msk rödvinsvinäger
2 msk smör

Tillbehör:
1st broccolihuvud
3 st vitlöksklyftor
smör
salt
svartpeppar

Gör såhär:
Sätt på ugnen på 160 grader. Skär bort hinnor från oxfilén och hetta upp smör i en stekgryta. Gnid in salt och peppar på filén. Lägg i oxfilén i grytan och stek den runt om så att den får en fin färg. Lägg i de skivade vitlöksklyftorna tillsammans med köttet. Ös på smör under tiden du steker den. Lägg över köttet och vitlöken i en ugnsform och stick in en stektermometer så nära mittpunkten på köttet som möjligt. Ställ sedan in köttet i ugnen tills innertemperaturen visar ca 60 grader. Finhacka persilja, timjan och lite körvel och ta sedan ut köttet och rulla in köttet i örterna och slå in det i folie så det får vila i ca 15 minuter.
Ta fram potatisarna och skala dem. Lägg en potatis i taget i förslagsvis en träslev och ta fram en vass kniv och skär potatisen i skivor ner till det tar stopp på skeden så att potatisen hänger ihop. Lägg sedan potatisarna i en ugnsform och pensla på smält smör på varje potatis. Ta på lite salt och peppar. Ställ in formen i ugnen och grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Ta ut formen och ös på mer smör och strö över ströbröd och ev riven ost.
Ta fram en kastrull och häll upp rödvinet och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och lite svartpeppar. Låt vätskan koka upp och reducera den tills den börjar bli tjock. Häll i kalvfonden och låt såsen koka ihop lite till. Rödvinssåsen kan smakas av och det behövs för syrans skull så häll i lite vinäger. När den har en bra konsistens och har tjocknat och fått en god smak så runda av med smör och silar av den i en trådsil.
Bryn på broccolin i olja eller smör.
Servera oxfilén, hasselbackspotatisen, rödvinssåsen och broccolin fint på en tallrik.

Låt smaka!