Vad äter man på påsk?

Påskmat

Fisk och ägg är vanligt på påskbuffén och som påskmat i allmänhet. Ugnsstekt lax är enkelt att tillaga.

Traditionell påskmat är inte lika självklart för alla som julmaten, men det finns starka traditioner som påverkar vad vi äter under påskhelgen. Framför allt på påskafton.  Det som är starkast förknippat med påskafton är ägg och många börjar dagen med kokta ägg, målade eller inte.

Påsken förknippas mycket med fisk, men det är inte ovanligt att delar av julmaten som köttbullar och prinskorv kommer fram på bordet också.  När det gäller fisk så handlar det inte enbart om sill utan minst lika mycket om lax, sedan finns det gott om andra fiskalternativ som passar bra under påsken.

Lammkött introducerades till påsksammanhang någon gång under 1960-talet. Här ser vi ugnsstekt lammlägg, men det är även populärt med lammracks och stek.

Traditionell påskmat på en svensk påskbuffé

Traditionell påskmat på en svensk påskbuffé påminner delvis om ett klassiskt svenskt smörgåsbord (sill, knäckebröd, ost och snaps) och julbord (janssons, köttbullar och prinskorv), men visst finns det en hel del som hör extra bra till just påsken. Förr var svensk påskmat detsamma som traditionell svensk festmat. Påskmaten har förändrats och vissa rätter har försvunnit och andra har tillkommit. Från början var kött och ägg basen, sedan tillkom fisk i olika former och sedan 60-talet har lammkött blivit vanligare.  Det finns en hel del likheter med julmaten, men det som skiljer påskmaten åt är att den oftast inte är lika tung som julmat.  När man pratar om traditionell påskmat i Sverige så måste man vara medveten om att traditionerna i olika regioner skiljer sig något åt.

I sverige är det vanligt med sillinläggningar och inlagd sill vid alla stora högtider, även som påskmat

I sverige är det vanligt med sillinläggningar och inlagd sill vid alla stora högtider, även som påskmat

Exempel på traditionell påskmat är:

  • Janssons frestelse
  • Köttbullar
  • Räkhalvor med topping
  • Inlagd sill (flera sorter, ofta kallat för påsksill)
  • Lax- och gubbröra
  • Ugnsstekt (eller kokt) lax, hel lax eller laxfilé
  • Västerbottenpaj
  • Lammkött (rostbiff av lamm, lammstek och lammracks)
  • Silltårta och påsksill med goda inläggningar
  • Rökt och gravad lax, även varmrökt

Ovanstående är exempel, sedan kan du hitta mängder av andra rätter att inspireras av som passar bra på påskbuffén.  Du behöver inte ha med allt utan påsken handlar främst om att umgås och träffas. Det gäller att ha med saker som alla tycker om och därför är det bra att variera rätterna. Glöm heller inte bort de som inte äter kött eller fisk, det finns flera goda vegetariska alternativ.

Vilken påskmat äter man i övriga europeiska länder?

Påsken är en viktig helgdag för européerna, inte bara svenskarna, och man äter en mängd traditionella rätter över hela kontinenten för att fira den.

I många länder består påskmåltiderna ofta av stekt lamm eller skinka som huvudrätt, kompletterat med tillbehör som potatis och grönsaker.

Här är en kortfattad titt på några exempel på populära påskmaträtter i olika europeiska länder:

Påskmat i Finland

En av de populäraste påskrätterna i Finland är ett rågbröd som kallas mämmi. Det görs av rågmjöl, krossat maltkorn och melass och serveras varmt med grädde eller mjölk. En annan traditionell mat som man äter vid denna tid är en kakliknande efterrätt som kallas pasha, som görs av sötad grynsgröt och russin.

Påskmat i Tyskland

I Tyskland är den traditionella påskmåltiden en stor festmåltid som kallas Osterbraten. Denna maträtt består vanligtvis av stekt lamm- eller fläskkött med potatis, knölar och inlagda grönsaker som betor, surkål eller rädisor. En annan populär påskmat i Tyskland är en söt jästkaka som kallas Osterstriezel.

Påskmat i Norge

Smalahove är en traditionell påskrätt som äts i Norge och består av rökt och saltat fårhuvud som serveras med potatis, morötter och ärtor. En annan populär mat vid denna tid är pinnekjøtt, som är kryddade lammribbor som kokas i vatten och serveras med potatismos, kål och kokta morötter.

Påskmat i Danmark

I Danmark består en traditionell påskmåltid vanligtvis av stekt fläsk- eller nötkött med potatis och sås. Andra populära maträtter vid denna tid är danska bakverk fyllda med marsipan och vit choklad samt en paj gjord på äpplen och kanel som kallas æbleskiver.

Påskmat i övriga Europa

I resten av Europa äter man en mängd traditionella påskrätter, till exempel kulich i Ryssland, fasnacht i Schweiz, torta pasqualina i Italien och torrijas i Spanien. I många länder är även färgade ägg och chokladkaniner populära godsaker vid denna tid på året.

Oavsett var i Europa du befinner dig är påsken en tid av fest och firande. Från Finland till Tyskland och Norge till Danmark finns det en mängd olika traditionella rätter som utgör den festliga måltiden.

Glad påsk och smaklig spis från Matguiden.se