Svartpeppar är en mångsidig krydda som ger smak åt alla maträtter och det är utan tvekan en av våra mest använda kryddor, såväl i Sverige som i resten av världen. Den används för att framhäva smaken i andra ingredienser och ger dessutom lite värme till maträtten. Oavsett om den används i salta eller söta rätter är svartpeppar en viktig ingrediens som alltid bör finnas till hands i köket.

Svartpeppar

Svartpeppar, här som hel och malen

Vad är svartpeppar?

Svartpeppar (Piper nigrum) är krydda från en blommande vinstock som kommer från Indien och Sydostasien. Den producerar en aromatisk frukt som, när den torkas, kan användas som krydda. De små, omogna bären plockas och kokas i varmt vatten innan de torkas i hög temperatur tills det yttre skalet blir svart. Detta ger svartpeppar.

Vitpeppar är en mildare variant som framställs när fruktens yttre skal avlägsnas innan den kokas, vilket ger en mildare smak och arom än svartpeppar.

Hur används svartpeppar?

Svartpeppar har använts som krydda i tusentals år och är som sagt en av de mest populära kryddorna i världen. Den kan användas i både salta och söta rätter och ger en extra krydda och värme i alla rätter. Den används ofta i indiska, mexikanska och asiatiska rätter, t.ex. i curryrätter, soppor och grytor.

Svartpeppar passar bra ihop med andra örter och kryddor som vitlök, kummin, koriander, gurkmeja och kardemumma. Smaken kan också förstärkas genom att använda nymald svartpeppar i stället för förmald peppar. Svartpeppar är också en viktig ingrediens i många såser och marinader och kan användas för att smaksätta kött och grönsaker innan de tillagas. Den kan också tillsättas i sallader, ägg eller pastarätter för en extra kick av smak.