Sumak, pulver från torkat bär

Sumak är från början ett bär. Bäret som man gör sumak av heter bärsumak.

Man torkar bäret för att sedan mala ner det till ett pulver. Det är detta pulvret som kallas sumak. Smaken är syrlig, frisk och fruktig. Kryddan är mycket populär i mellanöstern och används inte bara i mat utan också i dryck. Populärt är att brygga te på kryddan. I Sverige är kryddan inte lika vanlig, man använder istället lime eller citron när man vill höja syran vid matlagning.

Förutom en härlig syra bidrar också sumak med en härlig röd färg. Kryddan är lingonröd i färgen och när den smälter sprider sig den röda färgen.

Sumak krydda

Sumak, en krydda från mellanöstern med härlig röd färg.

Hur används Sumak?

Kryddan används mycket i det arabiska köket där den tillför en härlig syra.  Kryddan används i det sista steget i matlagningen där den strös direkt på rätten.

I mellanöstern används kryddan i all typ av matlagning. Många känner kanske igen Fatoush en libanesisk sallad innehållande bland annat gurka, tomat, salladslök, persilja, mynta, pitabröd och romansallad. Det viktigaste är i denna rätten inte någon av de tidigare nämnda ingredienserna. Game changern är just Sumak. Den sätter prägel på hela rätten. Den bidrar med en härlig syrlighet till rätten. Har du inte testat Fatoush har du nu möjligheten du kommer inte ångra dig. 

Ett annat tips är för er som gillar att göra drinkar. Kryddan är en suverän garnering. Nästa gång du blandar drinkar, testa att doppa kanten runt glaset i den syrliga kryddan. Detta är en riktig höjdare som många uppskattar. Passar både söta och syrliga drinkar.

Vart kan jag köpa kryddan?

Kryddan kunde tidigare vara svår att hitta i Sverige, men nu förtiden finns den i de flesta välsorterade matvarubutiker.

Kolla var den finns närmast dig.

En källa till antioxidanter

Bärsumak är mycket rik på antioxidanter. Antioxidanter hjälper kroppens celler och minskar oxidativ stress. Behöver du fylla på med antioxidanter? Fyll på med sumak!