Ramslök påminner om vitlök

Ramslök är en bladlök som är nära besläktad med gräslök och vitlök. Den påminner om vitlök i smaken men är betydligt mildare. Man skulle kunna säga att smaken är en mix mellan gräslök och vitlök.

Ramslök eller ”Skogens vitlök”  som den kallas i folkmun är sällsynt och i vissa län även fridlyst. Bor du där emot i Västragötalands län eller kanske är på besök där, då har du möjlighet att själv plocka ramslök. Det är så att på Kinnekulle trivs ramslöken mycket bra och det finns mängder av ramslök där. Innan du besöker Kinnekulle för att plocka ramslök kan det vara klokt att kolla upp var du får och inte får plocka ramslök. Vissa delar var Kinnekulle är naturreservat och därför INTE  tillåtet att plocka ramslök på dessa områden. Vi vet att det kan vara frestande när man känner ramslökens härliga doft men här finns inga undantag. Vi plockar endast ramslök där man har tillåtelse.

Den bästa tiden för att plocka ramslök är tidigt i Mars till i början av Juni. Vill du använda ramslök som krydda rekommenderar vi att plocka den tidigt, dom första bladen är de med absolut mest smak. För det är just bladen som används vid matlagning.

Stort fält med ramslök på kinnekulle

Ramslöken blommar på Kinnekulle

Vad kan ramslök användas till?

Använd ramslök till matlagning, Ramslök är en fantastisk krydda som går att använda både rå och tillagad. Den är toppen som smaksättare i kalla såser eller i kryddsmör. Eller tänk dig en pesto gjord på ramslök, otroligt gott. När man använda den i varm mat är det klokt att tillsätta ramslöken det sista man gör för att bevara den härliga smaken.

Ramslök, som medicinsk användning

Natur medicin som kan verka mot bakterier. Det är faktiskt så att man också kan använda ramslök i medicinskt syfte. Det finns studier som visar att att ramslöken har vissa antibakteriella egenskaper.

Gianuzzi, M. (2018). Växttillskott kan ersätta antibiotika. https://www.atl.nu/vaxttillskott-kan-ersatta-antibiotika [2023-20-03]