Vad är ingefära?

Ingefära är en rot som har använts i matlagning, medicin och smaksättning i tusentals år. Den tillhör familjen Zingiberaceae, som även omfattar gurkmeja, kardemumma och galangal. Ingefära kommer ursprungligen från Indien och Kina men odlas numera i stor utsträckning runt om i världen och finns i många livsmedelsbutiker.

Ingefära

Ingefära och ingefärsshot

Hur används ingefära?

Ingefära används i både söta och salta maträtter och ger rätterna en distinkt smak. Den kan rivas, hackas, torkas och malas till ett pulver för användning i recept. Ingefära är också känt för sina medicinska egenskaper och ger lindring vid illamående, åksjuka och andra matsmältningsproblem. I vissa kulturer anses den också ha antiinflammatoriska och immunstärkande effekter. Ingefära används i traditionell medicin, inklusive ayurveda, för sina terapeutiska fördelar.

Förutom att användas som en kulinarisk ingrediens används ingefära också populärt i te och drycker som t.ex. ingefärsöl och ginger ale. Oljan från roten kan extraheras för att användas aromaterapi och i parfymer. Färsk ingefärsrot används också för att göra pickles, sylt, såser, chutneys och andra kryddor. Ingefära är en otroligt mångsidig rot som har varit uppskattad i århundraden för sin unika smak och sina hälsofördelar!

Ingefärsshot

Ingefära är grunden i vad som skulle kunna kallas för en hälsodryck som dricks som shot, som blivit så populär så att numera finns som färdig dryck i många butiker. Då syftar vi på ingefärsshot som intas i små mängder i koncentrerad form.