Gochujang

Gochujang är en röd chilipasta som kommer från det koreanska köket. Det är en sammansättning av fermenterade sojabönor, chili och sticky rice. Detta gör den tjockare i konsistensen. Pastan används ofta direkt i matlagningen men den fungerar precis lika bra som ett tillbehör vid sidan. Gochujang bidrar både med hetta och sötma vilket hjälper till att skapa djupare smaker i maten.  Den är balanserad och inte alls så stark som tex sambal oelek.

Gochujang en röd chilipasta

Den koreanska chilipastan har en härlig djup röd färg.

Användnings område

Det finns inga gränser för vad du kan använda denna härliga chilipasta till. Det är bara att prova sig fram. I det koreanska köket är detta en vanlig smaksättare som används till rätter som Bi Bim Bap och Kim Chi.

Är smaksättaren ny för dig kan det vara svårt att bekanta sig med den och hitta användningsområden,

här kommer en lista som inspiration.

  • Majonäs med Gochujochang
  • Grytor
  • Wokade nudlar
  • Glace ( vid grillning)
  • Dressing

När du väl bekantat dig med denna otroliga chilipasta så kommer detta bli ett måste i ditt kylskåp.

Känner du att du ändå behöver mer inspiration för att bekanta dig med smaksättaren och dess användningsområden kan du Beställa boken Cooking with Gochujang. En bok helt tillägnad den unika smaksättaren från Korea.

Koreansk burgare – Gochujang en viktig smaksättare

Burgare är något som har blivit en riktig trend i Sverige de senaste åren. Det pratas om smashburger på sett som vi aldrig tidigare varit med om.  En härlig trend och vi flesta uppskattar nog en riktigt god burgare emellanåt. Många populära burgarrestauranger tävlar om kunderna och det är en hård konkurrens. Detta har lett till kreativitet och man letar inspiration från hela värdens kök. Men kanske framförallt från det koreanska köket. Här har Gochujochang chilipastan från Korea fått en viktig roll.  Man använder chilipastan direkt på brödet eller i en majonäs som man sedan breder på locket.