Chili är en krydda som vi alla har en relation till, vem har inte känt hettan av denna krydda? Här kan du läsa mer om chili och hur denna fantastiska krydda kan användas.

Vad är chili?

Chili är en typ av liten paprika som finns i många olika varianter. De kan variera från milda och söta till eldigt heta och med en mängd olika smaker däremellan. Det är en av de mest mångsidiga kryddorna som finns, som används i både salta och söta rätter. Chilipeppar är egentligen inte en krydda, utan snarare en grönsak som torkats och för att få fram deras unika smaker.

Chili

Grön och röd chili

Färsk chili, chiliflakes och chilipulver

Chilifrukter används i många olika kök världen över, från mexikanska och indiska rätter till kinesiska och thailändska recept. De kan malas till ett pulver eller en pasta för att skapa chilipulver, flingas för användning som flingor (vanligen benämnt som chiliflakes) eller helt enkelt hackas i små bitar för att ge smak åt soppor, grytor och andra rätter.

Olika sorters chili

De mest populära sorterna av chilipeppar är jalapeños, habaneros, serranos, cayennes, anchos och chipotles. Varje sort har sin egen unika smakprofil och värmenivå. Till exempel är jalapeño-peppar ganska mild medan habanero-peppar är mycket varm. Den rökiga smaken av chipotles är populär i mexikanska och sydvästliga rätter.

Förutom att användas i matlagning används chilipeppar ofta medicinskt på grund av förekomsten av capsaicin, en naturlig antiinflammatorisk förening som finns i chilipeppar. Capsaicin är känt för sin förmåga att minska smärta, stimulerar cirkulationen och minskar inflammation, vilket gör den till ett naturligt botemedel mot många sjukdomar.

Stark mat med chili

Chili kan ge riktig hetta till en maträtt

Chilipeppar är en mångsidig krydda

Chilipeppar är en otroligt mångsidig krydda som kan ge smak och hetta till vilken maträtt som helst. De finns i en mängd olika former, storlekar och smaker så det finns något för alla. Oavsett om du gillar dina rätter milda eller kryddiga finns det säkert en chilipeppar som passar dig!