Bockhornsklöver, en ört för smaksättning och hälsan

Bockhornsklöver är en ört som används både som smaksättare och hälsokost.

Örten är en ärtväxt som växer vilt i Kina. Även om den inte växer vilt så går det bra att odla den i resten av världen också. Bockhornsklövern är en av flera kryddor i den kända kryddblandningen curry.

Bockhornkslöver

Den Kinesiska örten bockhorn

Bockhornsklöver i Mat

Örten har en nötig och söt smak med en bitter eftersmak så kan vara lite lurig att använda i början. Men när du förstår dig på örten kan den ta dina rätter till nya höjder. I de Indiska och Persiska köken är dom otroligt duktiga på att använda bockhorn, så varför inte leta efter lite inspiration där?

Bockhornsklöver finns både i pulverform och som kärnor. Viktigt att man köper bockhorn från livsmedelsbutiker eller andra tillförlitliga källor. Det är så att örten annars kan orsaka matförgiftning. Om du är orolig för detta rosta fröna i en stekpanna eller ugnen innan användning så kan du vara lugn.

Bockhornsklöver som hälsokost

Förutom som en otroliga smaksättare är örten också känd för sina hälsofördelar. Den används både på huden och som kosttillskott. Den lindrar hudirritationer, förbättrar tarmhälsan, stabiliserar blodsockret. Örten ska också påverka hormonerna i kroppen. Inom Kinesisk medicin är örten vanligt förekommande. Det tar ca 3 dygn från det man börjar äta örten till det att den ger effekt.

Fördelar för män

Bockhornsklöver kallades förr för mannens medicin eller mannens bästa vän. Som tidigare togs upp nämnde jag att bockhorns klöver har en positiv effekt på hormonet. Örten påstås höja testosteron nivåerna hos män.

Följderna av en ökat testosteron är ökad sexlusten och fertilitet. Det finns studier som faktiskt pekar för att det kan finnas viss sanning i detta. I kosttillskott för män hittar man därför ofta örten.

Fördelar för kvinnor

Även om den kallas för mannens medicin har den också hjälpa kvinnor. Det sägs att den för kvinnor kan hjälpa mot mensvärk, mjölkproduktion.

Var detta intressant och vill du veta mer ?

Läs mer om den kinesiska örten på https://bockhornsklover.se/