Här kan du läsa mer om kryddan anis, som du säkert har stött på. Medvetet eller ej, både i mat och i bakverk. 

Vad är Anis?

Anis är en typ av krydda som har en söt, lakritsliknande smak. Den används vanligtvis i små doser och dess starka smak kräver att mycket lite läggs till för att den ska få effekt. Anis används populärt i bakverk, desserter, alkoholhaltiga drycker och curryrätter.

I bakning, anis används för att smaksätta bröd, kakor, muffins och tårtor. Ibland finns den som ingrediens i biscotti, en traditionell italiensk kaka som traditionellt serveras tillsammans med kaffe eller te. Anis används också gärna i efterrätter som pajer, tårtor och vaniljsås.

Anis

Anis används  även i öl och andra drycker med alkohol

Anis används ibland även i alkoholhaltiga drycker som öl, likör och sprit. Den kan användas för att förstärka smaken i en cocktail eller för att göra den mer komplex. Anis används också ofta för att göra absint, en historiskt sett populär sprit som görs med anis, malört och andra örter.

Anis kan ge djup i smaken och sötma

I salta maträtter ger anis djup i smaken och används ibland för att göra curries, grytor och andra kryddiga rätter. I det indiska köket tillsätts anis ofta till lins- och ärträtter för att ge dem en söt smak. Anis kan också användas som garnering i soppor och sallader.

Sammantaget är anis en mångsidig krydda med en distinkt, söt lakritsliknande smak. Den kan användas för att förstärka smaken i både söta och salta rätter och drycker. Med sin unika smak och arom är anis ett utmärkt krydda till många maträtter.