Örter och kryddor på matguiden.se

Kryddor och örter är naturliga smakförstärkare som tillsammans med bra råvaror är helt avgörande för smakupplevelsen.

Vad är skillnaden mellan en krydda och det vi kallar för ört?

En krydda definieras som ett frö, en frukt, rot, bark eller annat växtämne som huvudsakligen används för att smaksätta, färga eller konservera livsmedel och olika maträtter Kryddor kan ha en distinkt smak och doft på grund av att de innehåller eteriska oljor. En ört å andra sidan definieras vanligen som alla blad som används för att smaka mat. Vissa örter är också kända för sina medicinska och terapeutiska egenskaper.

Blandade kryddor

Blandade kryddor i glasburkar

Kort om kryddor

Kryddor kan ge mat mängder av olika smaker, bland annat söt, smakrik, syrlig och kryddig. De spelar en viktig roll i matlagningen tack vare att de kan  ge unika smaker.  De kan också ge maträtter textur. Förutom att smaksätta maträtter kan kryddor också användas i medicinska syften. Gurkmeja sägs ha antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att minska inflammationer i kroppen. Vissa kryddor är också kända för att ha antioxidativa fördelar, vilket anses bidra till att skydda kroppen från sjukdomar och hålla den frisk.

Kort om örter

Örter, å andra sidan, ger i första hand smak till maten utan att tillföra ytterligare hetta. De är också kända för sina medicinska egenskaper, t.ex. antiinflammatoriska och antiseptiska. Örter kan användas för att smaksätta en mängd olika rätter, från sallader och soppor till grytor och grytor. Dessutom kan örter användas i te för att ge både hälsosamma och smakrika fördelar.

Här på matguiden skriver vi om kryddor och örter för matlagning och smakupplevelser.

Se kryddhyllan.nu för information om hundratals fler kryddor och möjlighet att beställa kryddor online