Om det är någonting som de flesta uppskattar så är det doften av nybakt bröd. Med lite smör och eventuellt en ostskiva smakar det dessutom gudomligt gott. Och receptet på lantbröd nedan kommer knappast att göra dig besviken.
Det här behöver du:
- ett litet paket jäst
- en halv liter vatten
- en halv liter rågsikt
- 6 dl vetemjöl
- Slutligen 1 tesked salt
Så här gör du:
- Smula ner jästen i en bunke.
- Därefter häller du i vatten som du värmt upp till ljummen temperatur, blanda tills jästen har lösts upp.
- Nu är det dags att hälla i rågsikt, mjöl och salt, och rör sedan runt ordentligt.
- Fortsätt att blanda degen tills den har fått en fast konstisten.
- Låt bröddegen jäsa under duk i knappt en timme.
- Knåda nu ut degen på ett mjölat bakbord och skär den sedan i två delar, där varje del kommer bli en alldeles egen limpa. Forma de två i varsin avlång korv.
- Lägg bröden på en plåt för att jäsa dem i cirka tjugo minuter.
- Ställ in bröden i nedre delen av ugnen på 200 grader i ungefär fyrtio minuter.
När bröden har gräddats färdigt är det bara att låta dem svalna, varefter du kan skära upp en rykande färsk skiva åt dig och dina vänner!
Lämna en kommentar