Valnötter är riktig supermat. Det innebär att det är mat som innehåller en mängd spännande näringsämnen som vi med fördel kan få i oss varje dag. Dessutom fungerar den fantastiska valnöten lika bra som snacks som i en gryta, eller som topping på en sallad.

Vad innehåller valnötter?

Valnötter, liksom alla nötter, innehåller höga mängder protein, samt en hel del omättade fettsyror och många vitaminer och mineraler. Allt det där spelar en central roll för att din kropp och din hjärna ska fungera perfekt, och för att uppnå en bra hälsa.

Ett urval av vad valnötter innehåller: 

  • Järn – Mycket viktigt för att blodet ska kunna transportera syre i kroppen. Om vi får järnbrist blir vi trötta och utmattade.
  • B6 – Ett vitamin som medverkar till att kroppen kan ta upp proteiner och bygga muskler på ett adekvat sätt.
  • Magnesium – Magnesium behövs för att bland annat få till en bra matsmältning, samt så spelar det också en avgörande roll för reglering av blodsockret samt för kroppens tillverkning av proteiner.
  • Folat- viktigt för kroppens celldelning och inte minst viktig för kvinnor som vill bli med barn.
  • Kalium – Kalium är i kombination med natrium något som är oerhört viktigt för vätskebalansen i kroppen. Inte minst om du tränar mycket och vill bygga muskler är det oerhört viktigt att se till så att du har bra nivåer av kalium i din kost.

Med andra ord är det riktigt bra att äta valnötter så ofta som du kan. Ta med en påse till jobbet som ett litet mellanmål, eller använd den här nöten till måltider. Valnötter med chevre-ost och lite honung är t.ex. en perfekt dessert!