Cevapi

Cevapcici, eller kort och gott Cevapi, är mer nationalrätt på Balkan än någon annan maträtt. 

Rätten är vanlig i alla länder på Balkan, men det finns en del variationer sett till både smak och form i de olika ländernas sätt att tillaga denna rätt. Cevapcici kan även serveras på lite olika sätt beroende på var du äter det.  Det är inte bara på restauranger du serveras rätten, utan det är ännu vanligare att den finns som street food i små grillställen likt en större korvkiosk eller pizzeria i Sverige.

Enligt dem vi pratat med så hittar du den bästa Cevapcicin i Bosnien, framför allt i städerna Banjaloka, Travnek och Sarajevo som har en lång tradition av rätten.  Även mellan i dessa städer tillagas rätten lite olika. I Sarajevo serveras dessa grillade  Cevapi, som kan beskrivas som köttfärskorvar, separerade från varandra. I Banjaloka däremot så sitter Cevapi ihop som små plattor. I Travnek är de separerade men sägs vara mer saftiga då köttfärsen oftast innehåller en större andel lammkött förutom kalvfärsen. I Serbien och exempelvis Rumänien används även fläskfärs tillsammans med nötfärs. Det är också vanligt med tillbehör som ajvar och yougurt.  Istället för det pitabröd som vi är vana vid så används lepinabröd och somunbröd.

Vad är Cevapcici?

Cevapcici är en typ av korvformade köttfärsbiffar som är vanliga i länder på Balkanregionen, särskilt i länder som Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Serbien och Montenegro. Det är en populär rätt i den regionala matkulturen. Cevapcici görs vanligtvis av blandad nötkött (kalvkött), ofta utblandad med lammfärs och i vissa fall med fläskfärs, för att de ska bli saftigare. För att få fram den unika och goda smaken så kryddas de med olika örter och kryddor som vitlök, paprika, och lök.

cevapcici

Den tillagas genom att köttfärsblandningen formas till små korvar och sedan grillas eller steks de innan servering. Cevapcici serveras ofta med bröd, lök, ajvar (en paprikaröra), yoghurtsås och ibland sallad.  Se ett recept längre ner.