Celiaki, även känt som glutenintolerans, är en sjukdom där kroppen inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Detta leder till inflammation i tunntarmen och förhindrar att den kan ta upp näring som den behöver. Vanliga symtom på celiaki inkluderar magbesvär, trötthet och viktnedgång. Behandlingen för celiaki innebär att man helt undviker att äta gluten. Genom att eliminera gluten från kosten kan tarmen läka och symtomen försvinna inom några månader.
Celiaki är även känt som glutenintolerans och kan förekomma både hos barn och vuxna. Denna text fokuserar på celiaki hos vuxna, men mer information om celiaki hos barn finns tillgänglig.
Symtom på Celiaki
Symtom på celiaki kan variera från person till person och kan också förändras med ålder. Obehandlad celiaki kan resultera i symtom som diarré, magont, trötthet, nedstämdhet, viktnedgång, ledvärk, utslag i munnen (aftösa sår), kräkningar, illamående och blåsor på huden. Det är viktigt att notera att blod i avföringen inte är ett tecken på celiaki och bör undersökas av en läkare för att utesluta andra tarmsjukdomar.
Mag- och tarmbesvär är vanliga symtom vid obehandlad celiaki. Diarré som inte går över, gaser i magen och ibland förstoppning är vanliga problem. Det är viktigt att komma ihåg att mag- och tarmbesvär inte alltid beror på celiaki, utan kan även vara symtom på irritabel tarm, även kallat IBS. Om du upplever blod i avföringen bör du söka vård och bli undersökt eftersom det kan vara ett tecken på en annan tarmsjukdom.
Trötthet och nedstämdhet är också vanliga symtom vid obehandlad celiaki. Du kan känna dig trött och kraftlös i kroppen, speciellt vid ansträngning eller träning. Du kan också uppleva en allmän känsla av uppgivenhet som liknar depression. Dessa symtom beror oftast på blodbrist och brist på vitaminer, såsom järnbrist, brist på vitamin B12 eller folsyra. Tröttheten kan även vara en följd av inflammationen i tarmen.
Viktnedgång är ett annat vanligt symtom vid obehandlad celiaki. Det är dock ovanligt att gå ner mycket i vikt och bli underviktig. Viktnedgången beror på tarmskadan som orsakas av gluten, men kan också bero på illamående och minskad aptit.
Vid celiaki kan du även uppleva ledvärk och smärta i skelettet, särskilt i lederna. Celiaki kan också leda till benskörhet, vilket gör skelettet skörare. Benskörhet orsakar vanligtvis inga symtom, men det ökar risken för benbrott.
Utslag i munnen, så kallade afte eller aftösa sår, kan förekomma vid obehandlad celiaki. Sveda på tungan kan bero på brist på vitamin B12. Dessutom kan det finnas hudsjukdomen hudceliaki, där du får kliande hudblåsor på armbågar, underarmar och skinkor. Du behöver inte uppleva tydliga mag- och tarmbesvär om du har hudceliaki. Det är viktigt att undvika jodhaltig mat för att inte försämra hudceliaki.
Vid obehandlad glutenintolerans kan det vara svårt att bli gravid, då det kan påverka fertiliteten. När du börjar äta glutenfri mat påverkar celiakin inte längre din förmåga att bli gravid.
Tror du att du har Celiaki?
Om du misstänker att du har celiaki bör du kontakta en vårdcentral för att få en korrekt diagnos. Sjukvårdsrådgivning kan också erhållas genom att ringa telefonnummer 1177. Det är viktigt att fortsätta äta mat som innehåller gluten fram till provtagningen för att säkerställa en korrekt diagnos. Blodprover kan användas för att upptäcka antikroppar som är karakteristiska för celiaki. För att säkerställa diagnosen kan läkaren även behöva utföra en tunntarmsbiopsi där en vävnadsprov tas från tunntarmen.
Behandlingen för celiaki består av att undvika alla livsmedel som innehåller gluten. Detta innebär att man behöver äta glutenfri mat resten av livet. När du börjar äta glutenfri kost kommer tarmen att läka och symtomen bör förbättras, även om det kan ta några månader. Det är viktigt att söka hjälp från en dietist för att få råd och vägledning kring kosten och för att säkerställa att du får tillräckligt med näringsämnen.
Att leva med celiaki kan vara utmanande i början, men med kunskap om mat och matlagning utan gluten blir det lättare att anpassa sig. Det finns många glutenfria produkter tillgängliga och många kaféer och restauranger kan erbjuda glutenfria alternativ. Genom att skaffa kunskap om mat och matlagning utan gluten och genom att få stöd från Svenska Celiakiförbundet och andra med celiaki kan du hitta sätt att leva väl med sjukdomen.
Glutenfri mat
Här är en lista med olika maträtter som är naturligt glutenfria eller kan anpassas till att vara glutenfria:
- Grönsaker och sallader:
- Grönsakswok med tofu eller kyckling
- Quinoasallad med grönsaker och fetaost
- Rostade rotfrukter med örter och olivolja
- Caprese-sallad med mozzarella, tomater och basilika
- Proteinkällor:
- Grillad lax med citron och örter
- Kycklinggryta med grönsaker och kokosmjölk
- Biffstroganoff med ris
- Kikärtsbollar med tzatziki och sallad
- Mjölkersättningar:
- Laktosfri potatisgratäng med parmesanost
- Sojaproteinbiffar med avokadokräm
- Mandelmjölkpannkakor med bär och honung
- Cashewgrädde för att ersätta grädde i såser och soppor
- Italienska rätter:
- Glutenfri pasta med pesto, tomater och mozzarella
- Risotto med svamp och parmesanost
- Glutenfri pizza med valfri topping
- Melanzane alla parmigiana (auberginegratäng med tomatsås och ost)
- Asiatiska rätter:
- Thailändsk grönsakswok med risnudlar
- Sushi med fisk, grönsaker och ris
- Pad Thai med räkor, ägg och jordnötter
- Glaserad teriyakilax med sesamfrön
- Mexikanska rätter:
- Glutenfria majstortillas fyllda med kyckling, grönsaker och guacamole
- Mexikansk böngryta med ris
- Nachos med ost, svarta bönor och salsa
- Enchiladas med maismjölspannkaka, köttfärs och tomatsås
- Indiska rätter:
- Kikärtscurry med basmatiris
- Tandoorikyckling med korianderchutney
- Saag paneer (grönsaksgryta med spenat och färskost) med naanbröd (glutenfritt)
- Linssoppa med kryddor och kokosmjölk
Detta är bara några exempel på glutenfria maträtter. Det finns många fler variationer och möjligheter beroende på dina preferenser och kostrestriktioner. Glöm inte att alltid dubbelkolla ingredienserna i innehållsförteckningen och märkningar för att vara säker på att maten är glutenfri.
Ingen medicinskt anledning att undvika gluten om du inte är glutenintolerant
Om du inte är glutenintolerant eller lider av celiaki finns det ingen medicinsk anledning att undvika gluten. Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn och det är en vanlig del av många livsmedel i vår kost. För de flesta människor är gluten helt säkert att äta och bidrar till en varierad och balanserad kost.
Det är dock viktigt att notera att vissa personer kan ha en intolerans eller överkänslighet mot gluten, även om de inte har celiaki. Detta tillstånd kallas ibland för ”icke-celiakisk glutenkänslighet”. Människor med denna känslighet kan uppleva magbesvär, trötthet och andra symtom efter att ha ätit gluten. För dessa individer kan det vara fördelaktigt att undvika gluten för att lindra symtomen.
Dessutom är det värt att nämna att vissa personer väljer att undvika gluten av andra skäl, såsom personliga preferenser eller för att följa vissa kosttrender. Detta kallas ibland för ”glutenfritt mode”. Att äta glutenfritt när det inte finns någon medicinsk anledning kan vara utmanande eftersom det kan begränsa matvalen och göra det svårare att få i sig vissa näringsämnen.
Om du inte är glutenintolerant eller lider av celiaki så behöver du därmed inte undvika gluten. Det är viktigt att ha en balanserad kost och inkludera en variation av livsmedel för att få alla nödvändiga näringsämnen. Om du har frågor eller oro angående din kost bör du rådfråga en läkare eller en dietist för personligt anpassad rådgivning.