Under den pågående pandemin ska man akta sig för att vara i miljöer där många människor vistas. Gymmet är dessvärre en sådan. Konsekvensen kan då tyvärr bli att hälsan och konditionen börjar svikta. Visst kan man alltid gå ut och springa, eller gå en promenad med en vän på avstånd. Men ibland har man inte tid över. Kanske vill man bara snabbt få upp flåset och träna styrka mellan två zoom-möten?

Här kommer  bra övningar:

1. Stjärnhopp 

En effektiv träningsform där du tränar både ben, armar och axlar.

Såhär gör du: Ställ dig mitt i rummet där det finns gott om svängutrymme. I ursprungspositionen har du nu fötterna ihop och händerna längs sidan. Vad du nu gör är att hoppa upp så att du lander med fötterna ifrån varandra istället. Och i hoppet sträcker du samtidigt upp dina händerna uppåt, och åt sidan. Slutpositionen är således den att du kan dra en rak linje från dina händer och ned till fötter på den motsatta sidan av kroppen: du bildar en stjärna. Hoppa nu såhär fram och tillbaka.

2. Knähopp 

Tränar ben, vader, lår och rumpa på ett effektivt sätt.

Såhär gör du:  Ställ dig med lite svängrum mitt i rummet. Hoppa sedan upp med ditt högra ben och försök att få knäet så högt upp som möjligt. Upprepa sedan med det vänstra. Sedan börjar du om. En enkel övning som knappt kräver något utrymme men som ändå ger mycket styrka och kondition.

3. Armhävningar 

En klassisk träningsövning där du tränar både armar, bröst, delar av ryggen och nacken.

Såhär gör du: Lägg dig på golvet raklång med magen mot marken. Sätt handflator och tår i marken. Lyft dig sedan upp genom att tryck nedåt med handflatorna, så att armarna nästan blir raka. Upprepa sedan. Normalt kan man köra tio upprepningar åt gången.

4. Situps 

Träning av magmusklerna.

Såhär gör du: Lägg dig utsträckt på golvet med ryggen nedåt. Böj sedan knäna, men behåll alltjämt fötterna i golvet. Lyft sedan upp din överkropp mot knäna med hjälp av magen, sedan sakta tillbaka ned igen. Även här kan du börja med att göra tio repetitioner.

5. Knäböj 

Den här övning är verkligen perfekt om du har lite tid eller minimalt med utrymme. Knäböj kan du utföra i hissen, i väntrummet eller varför inte i kön till toaletten? Visst, en del kommer att titta på dig. Men vad spelar det för någon roll?

Såhär gör du: Ställ dig raklång med händerna längs sidorna. Böj sedan knäna så djupt det går, innan du rätar ut dem igen. Upprepa så många gånger som du orkar.

6. Rygglyft 

En övning som är ett måste för alla som sitter mycket vid en dator. Den ger nämligen träning och styrka i den nedre delen av ryggen, som ju många datornissar och kontorsråttor ofta får problem med.

Såhär gör du: Lägg dig på golvet med magen nedåt. Dra sedan din överkropp upp så långt det går, så att din kropp blir svängd uppåt med huvudet som den högsta punkten. Upprepa ett par gånger innan du tar en kort paus och börjar om.